• 10 toukokuun, 2023

Pankki löysi ikivanhan tilin, jonka omistaja katosi – paljastui 20 000 euroa


Etelä-Karjalan Osuuspankissa makasi vuosikausia tili, jonka omistaja oli Enson yhteiskoulu. Jatkosodan alueluovutuksissa Enso jäi silloiselle Neuvostoliitolle.

iso, valkoinen rakennus, jonka pihalla ryhmässä koululaisia.

Enson yhteiskoulu toimi tässä Enson kansakoulussa. Kuva on vuodelta 1938. Kuva: Jalmari Lankinen / Lappeenrannan museot

Etelä-Karjalan Osuuspankin tuhansien tilien joukossa yksi tili on viettänyt poikkeuksellista hiljaiseloa. Tilillä oli huomattava summa rahaa, mutta tilin omistajaa ei ole ollut olemassa enää pitkään aikaan.

Tili oli perustettu Ensossa vuonna 1940, ja tilin omistaja oli Enson yhteiskoulu.

Nyt tilillä oli rahaa 20 000 euroa.

Rahat voisi palauttaa oikealle omistajalle, mutta Enso-niminen taajama jäi jatkosodan alueluovutuksissa silloiselle Neuvostoliitolle. Nykyisin Enso on nimeltään Svetogorsk.

Enson yhteiskouluakaan ei enää ole. Koulu oli perustettu jo vuonna 1939, jolloin Ensossa kerättiin rahaa koulua varten: aluksi 250 000 markkaa ja myöhemmin toinen samanlainen summa.

Jäljelle jäi vain pankkitili

Enso oli osa suurta Jääsken kuntaa. Niinpä suurimmat rahan lahjoittajat tulevalle yhteiskoululle olivat Jääsken kunta ja seurakunta sekä Enso-Gutzeit oy.

Enson yhteiskoulu aloitti toimintansa syksyllä 1943, mutta opintoja reilulla 170 oppilaalla riitti vain yhden lukukauden ajaksi. Sota ajoi ensolaiset evakkoon kesällä 1944. Pian Enso jäi lopullisesti rajan toiselle puolelle.

Enson yhteiskoulusta jäivät jäljelle vain muistot – ja pankkitili.

Toki Etelä-Karjalan Osuuspankilla kyseinen talletus on ollut tiedossa jo pitkään.

– Enson yhteiskoulun varat oli tuotu pankkiimme sodan alta turvaan 1940, mutta sodan myötä varojen varsinainen juridinen omistajataho katosi, kertoo Etelä-Karjalan osuuspankin pankinjohtaja Jussi Karjalainen.

Etelä-Karjalan osuuspankille tili oli tullut vuoden 1993 alussa, kun Imatran seudun Osuuspankki tuli osaksi Etelä-Karjalan Osuuspankkia.

Kartta näyttää Imatran ja Svetogorskin sijainnin rajan molemmin puolin.

Enso on nykyään Venäjällä nimeltään Svetogorsk. Kuva: Helena Korpela / Yle

Pankinjohtaja Jussi Karjalainen kertoo, että pankeilla on tarkat käytännöt, miten pitkän aikaa käyttämättöminä olleet tilit poistetaan pankin talletuskannasta.

– Yleensä käyttämättömillä tileillä on hyvin pieniä summia. Tässä tapauksessa emme kuitenkaan halunneet tehdä tavanomaista poistoa, koska summa oli huomattava ja sen yleishyödyllinen tausta oli tiedossa. Halusimme, että varat päätyvät hyvään tarkoitukseen.

Vaalea iso rakennus, jossa ikkunoissa ja seinissä näkyy pommitusten jälkiä.

Enson kansakoulu kärsi talvisodassa pahoja vaurioita. Tämän kuvan on jatkosodan alkupuolella aikana ottanut rakennuksen suunnitellut Jalmari Lankinen. Kuva: Jalmari Lankinen / Lappeenrannan museot

Stipendirahasto koululaisille

Jääsken kunnan perintöä Suomessa jatkaa Imatran kaupunki. Alueluovutuksissa Jääskestä jäi pieni osa nykyisen Suomen puolelle. Sen ja parin muun alueliitoksen myötä perustettiin vuonna 1947 Imatran kauppala.

Niinpä Etelä-Karjalan Osuuspankki lahjoitti hiljattain rahat nykyiselle Imatran kaupungille.

Imatran kaupunki puolestaan perusti rahoilla koululaisten stipendirahaston, joka kantaa Imatralla asuvan valtioneuvos Riitta Uosukaisen nimeä.

− Olen Ensossa syntynyt ja sieltä lähtenyt. Sillä tavalla tämän stipendin tausta tuntuu erityisen koskettavalta, kertoo Uosukainen.

Imatran kaupunki jakaa rahastosta ensimmäiset stipendit koulujen kevätjuhlassa 3. kesäkuuta.

Kuuntele tästä, miten Eeva-Riitta Kauttu muistelee evakkomatkaa talvisodan alta Ensosta.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *