• 31 maaliskuun, 2023

Omakotitaloon valui 20 uima-altaan verran vettä – vuosia sitten pois muuttaneelle omistajalle yli 200 000 euron lasku


Kukaan edunvalvojista ei käynyt rakennuksessa, mutta kaksi heistä ilmoitti vesilaitokselle väärät mittarilukemat. Vettä virtasi yli kahden vuoden ajan yhteensä lähes 50 miljoonaa litraa.

Puinen omakotitalo, jonka ympärillä on lumisia puita.

Vesivahingon huomasi lopulta kiinteistön uusi omistaja Raimo Muhonen, joka tuli paikalle irrottamaan vesimittaria. Kuva: Veijo Laukkanen

Syyttäjä hakee kolmelle edunvalvojalle sakkorangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta Etelä-Savossa. Tapaus koskee vesivahinkoa, joka sattui maakunnassa sijaitsevassa omakotitalossa vuosina 2018–2020.

Omakotitalo jäi tyhjilleen vuonna 2015, jolloin sen kiinteistökohtainen talousvesiliittymä jäi sulkematta. Noin kolme vuotta myöhemmin rakennuksen sisällä ollut vesiputki hajosi, jonka vuoksi vettä pääsi virtaamaan alakerran lattialle, ja siitä edelleen jätevesiviemäriin.

Vesiliittymä suljettiin vasta reilut kaksi vuotta myöhemmin, kun kiinteistön uusi omistaja Raimo Muhonen huomasi vesivahingon. Hän oli ostanut rakennuksen purkukuntoisena, ja saapui paikalle muutama kuukausi kaupanteon jälkeen irrottamaan vesimittaria.

Yllätys oli melkoinen. Ennen liittymän sulkemista vettä oli ehtinyt valua yhtäjaksoisesti noin 50 000 kuutiometriä, eli lähes 50 miljoonaa litraa. Määrä vastaa noin 20 olympiakokoista uima-allasta.

– Millä tasolla edunvalvonta on? Jos omaisuus annetaan edunvalvojalle, jotta sitä ei haaskata tai tuhota, niin tässä se ei välttämättä ole ihan toteutunut, Muhonen pohtii.

Kuva tyhjilleen jätetyn omakotitalon keittiöstä. Keltaisilla seinillä on mustia jälkiä, ja myös lattia ja ruokapöytä ovat tummuneet. Lattialla on elintarvikkeita, kuten makaronipusseja.

Taloa ei siivottu sen jälkeen, kun se tyhjeni vuonna 2015. Kuva: Veijo Laukkanen

Mittavasta vesivahingosta aiheutui yhteensä noin neljännesmiljoonan lasku, josta suurin osa määrättiin maksettavaksi talon aikaisemmalle omistajalle.

Lisäksi Raimo Muhoselle tuli noin 28 000 euron lasku siltä ajalta, kun hän omisti rakennuksen.

Talossa ei käyty viiteen vuoteen

Haastehakemuksen mukaan kukaan kolmesta edunvalvojasta ei käynyt rakennuksen sisällä sen tyhjenemisen jälkeen. Täten kukaan syytetyistä ei myöskään tarkistanut talon vesimittaria.

Yksi edunvalvojista kuitenkin ilmoitti vesilaitokselle vuoden 2018 loppupuolella, ettei vesimittaria pysty lukemaan eikä vedenkulutusta ole. Silloin vettä oli ehtinyt valua jo puolen vuoden ajan.

Lisäksi vuonna 2020 toinen edunvalvojista ilmoitti vesilaitokselle vuoden 2013 vesimittarilukemat.

Jääkaapissa on elintarvikepusseja ja pillimehuja. Jääkaapin vieressä on lisää elintarvikkeita, kuten kaksi hernekeittopurkkia. Kaikki pinnat ovat tummuneet, ja lattialla on valkoista rihmastoa.

Myös jääkaappi oli jäänyt tyhjentämättä. Kuva: Veijo Laukkanen

Haastehakemuksessa todetaan, että jos edunvalvojat olisivat käyneet rakennuksessa, he olisivat havainneet hallitsemattoman veden virtaamisen. Syyttäjän mukaan edunvalvojat rikkoivat toiminnallaan virkavelvollisuutta.

Syyttäjä hakee edunvalvojille 20–50 päiväsakon suuruisia sakkorangaistuksia. Tapausta käsitellään Etelä-Savon käräjäoikeudessa toukokuussa, ja sille on varattu aikaa neljä päivää.

Raimo Muhonen ihmettelee, miksi vesiliittymä oli jäänyt sulkematta.

– Virheitähän sattuu kaikille, mutta näissä asioissa pitää tunnustaa, että virhe on sattunut ja hoitaa mahdolliset korvaukset, sanoo Muhonen.

Koska Muhonen kokee olevansa syytön, hänen mielestään on kohtuutonta, että häneltä vaaditaan 28 000 euron maksua.

Sitä, kuka jättilaskun joutuu lopulta maksamaan, ei ole vielä ratkaistu. Kun rikosasia on käsitelty, Muhonen aikoo omalta osaltaan edistää mahdollisten vahingonkorvausten selvittämistä.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *