• 19 toukokuun, 2023

Mopomiitti on osalle nuorista vaihtoehto päihteille: ”Porukka ei hortoile kaduilla humalassa”


Miltä miitissä näyttää ja mitä siellä tapahtuu? Yle lähti nuorten mukaan Rovaniemellä.

Aurinko paistaa lämpimässä toukokuisessa lauantai-illassa, ja Lappi Areenan parkkipaikalle tulee kokoajan lisää väkeä. On mopoa, mönkijää, skootteria, moottoripyörää ja autoja. Mopoilijoiden keskuudessa on kiertänyt aiemmin viesti siitä, että tänään on miittipäivä. Iltakuudelta jäähallin pihalle on kokoontunut jopa 250 nuorta.

Vartti myöhemmin ryhmä lähtee liikkeelle pitkässä letkassa kohti yhdessä sovittua määränpäätä. Tällä kertaa se on Rovaniemen eteläpuolella oleva teollisuusalue Mustikkamaa.

Bensan hajuinen letka ajaa läpi kaupungin, mutta paraatiksi homma ei mene. Liikennevalot rytmittävät ja jakavat liikennettä osiin. Pärinä täyttää hetkellisesti Rovaniemen kadut.

Yksi miittien vakiokasvo jo vuosien ajan on ollut Matti Teppo, 21. Hän on kulkenut miiteissä 15-vuotiaasta lähtien.

Rovaniemeläinen Matti Teppo poseeraa autonsa konepellin päällä kädet taskussa, taustalla on katolle kiinnitetty pehmolelu nalle.

Tällä kertaa Matti Teppo on mukana fiilistelemässä meininkejä autonsa kanssa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Aikaisempi vetäjä jäi toiminnasta pois, joten Teppo päätti kaverin kanssa alkaa itse vetämään miittejä. Nyt on taas seuraavien vuoro.

– Autojen määrä on kyllä lisääntynyt näissä miiteissä vuosien varrella. Yksi selitys on varmasti se, että nyt 17-vuotiaana voi saada myös ajokortin. Kaverit pääsevät helposti yhden tyypin autokyytiin, Teppo sanoo.

Julia Koivuniemi, 18, on kulkenut miiteissä mopolla, mutta tällä kertaa hän saapuu paikalle autolla. Yhteisöllisyys on näissä tapahtumissa kaikki kaikessa.

Rovaniemeläinen Julia Koivuniemi poseeraa mopomiitissä, taustalla siviilipoliisiauto.

Aina on joku kaveri, jonka kanssa voi puhua autoista ja mopoista, se on tässä parasta, Koivuniemi kertoo. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Rovaniemellä järjestetään miittejä kolmesta kuuteen kertaan kesässä. Määrä riippuu täysin vetäjistä, jotka vuosien varrella ovat vaihtuneet edellisten sukupolvien vanhetessa.

Paikka vaihtuu kuin taikaiskusta

Kesken haastattelun noin iltaseitsemän aikaan ryhmä päättää siirtyä toiselle paikalle parin kilometrin päähän. Ainakin Rovaniemellä on tyypillistä, että miiteissä paikka vaihtuu tiuhaan.

– Tärkeää on se, että on hyvä suora ja riittävästi tilaa ympärillä, jotta ihmiset voivat kokoontua turvallisesti, Teppo sanoo.

Nuoret ajavat mopoillaan, yksi keulii ja kaksi ajavat normaalisti.

Miiteissä ongelma on se, että tieliikennelaki kieltää osan miiteille ominaisesta temppuilusta. Kuvassa mopoilijan kasvot sumennettu ajajan yksityisyyden suojelemiseksi. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Nuoret tietävät, että mopolla temppuilu ja muu vastaava toiminta tapahtuu hieman lain hämärällä alueella, sillä se voi täyttää liikenneturvallisuuden vaarantamisen kriteerit. Nuoret ovat kuitenkin kokoontuneet jo iät ja ajat omaehtoisesti.

Koivuniemen mielestä jokainen osallistuu miitteihin omalla vastuullaan.

– Ne, jotka temppuilevat, niin vastuu on heillä itsellään, Koivuniemi mainitsee.

Teppo on samaa mieltä ja korostaa erityisesti sitä, että kukaan ei ole täällä humalassa.

Matti Teppo ajattelee niin, että miiteissä osallistujat katsovat hieman myös toistensa perään.

“Vertaappa, jos tämän verran porukkaa olisi kaupungilla käyttämässä alkoholia”

Paikalle saapuu noin 20-vuotias Topias. Hän ei halua sukunimeään käytettävän, koska hän on järjestänyt miittejä ja niissä on saattanut tapahtua myös laittomuuksia, kuten liikennerikkomuksia. Henkilöllisyys on Ylen tiedossa.

– Aina kun puhutaan laillisuudesta, vaaroista tai ongelmista, niin mielelläni itse lähden kysymään, että mitä se tarkoittaisi, jos nämä yli 250 osallistujaa olisivat nyt kaupungilla käyttämässä päihteitä, sen sijaan, että he ovat täällä, Topias kysyy.

Pääasiassa miiteissä ei tapahdu juurikaan mitään vahinkoja, Teppo ja Topias toteavat kuin yhteen ääneen.

– Humalaiset työllistävät poliisia joka tapauksessa viikonloppuisin. Tämän verran on nyt ainakin vähemmän työllistäjiä, kun tämä porukka ei hortoile kaduilla humalassa, vaan on yhdessä täällä, Topias sanoo.

Nuoret järjestävät nuorille

Julia Koivuniemi näkee itse tärkeänä sen, että nuoret haluavat järjestää tässä toimintaa nimenomaan nuorille. Kun nuoret tätä tekevät itselleen, niin he tietävät myös mitä nuoret haluavat.

Topias tarttui järjestäjän rooliin aikoinaan kaverinsa kanssa, koska muuta järjestäjää miiteille ei tällöin löytynyt. Järjestäminen on hänen mielestään ollut opettavaista.

– Ongelma on tietysti myös se, että kun täysi-ikäisenä olet tällaista järjestämässä, niin laillisuuskysymykset tulevat esiin aivan eri tavalla. Tämä saattaa taas johtaa ongelmiin poliisin kanssa ja se vaikuttaa sitä kautta siviilielämään. Parempi vain siis jäädä vastuista pois, kun 18 vuotta tulee mittariin, Topias kertoo.

Itse kokoontuminen ei ole laitonta, mutta keuliminen, kiihdyttely ja kuminpolttaminen voivat vaarantaa liikenneturvallisuuden. Nuoret tiedostavat tämän myös itse.

Nuori kiihdyttää moottoripyörällä, niin että savu lähtee renkaasta.

Mopomiiteissä jotkut osallistujat polttavat tietoisesti kumia.

Topias itse toivoisi väljempää laintulkintaa, jossa voitaisiin vetää tie kiinni. Ihmiset olisivat hänen näkemyksensä mukaan siellä omalla vastuulla. Holhoustyylinen järjestäminen ei häntä ilahduta.

– Kaikilla on joka tapauksessa täällä liikennevakuutukset kunnossa. Minkä takia pitää olla vielä ulkopuolinen ihminen turvaamassa ja säätämässä tätä asiaa? Päättäjät aina vetoavat tähän asiaan, mutta vakuutuksethan ovat kunnossa, kun merkitsee, että ajoneuvo on stunt- ja harrastekäytössä. Vika on hänen, joka vahingon aiheuttaa, ei ulkopuolisen tahon, Topias sanoo.

Kunnat, kaupungit, poliisi ja nuoret ovat miittien kanssa yhdenlaisessa pattitilanteessa, kun toimintaa joka tapauksessa on, mutta sen raamit ovat sopimatta ja väljät.

Kun miitti on jatkunut 1,5 tuntia, poliisi saapuu paikalle tarkkailemaan.

Nuoria kerääntynyt porukkaan mopomiitissä.

Nuoret suhtautuvat poliisin läsnäoloon pääasiallisesti positiivisesti ja hälinä alueella rauhoittuu. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Entä se mopon ääneen heräävä mummo?

Miittien ja mopoilijoiden kohdalla puskaradioissa keskusteluun nousee monesti mopojen aiheuttamat äänet.

– Maailmaan mahtuu aina valittajapersoonia. Vaikka ajettaisiin ja harrastettaisiin missä, niin joku löytää aina jotain valitettavaa, niin se vain menee, Matti Teppo toteaa.

Topiasta ottaa päähän se, että osa porukasta aiheuttaa häiriötä kovaäänisellä mopolla asutusalueella iltamyöhään.

– Muutama ihminen tässäkin pilaa koko porukan mainetta valitettavasti. Ilman mopoa nämä tyypit aiheuttaisivat pahennusta varmaan muutenkin, Topias sanoo.

Nuori keulii ihmismassan vieressä Rovaniemen mopomiitissä.

Miitin osallistuja keulii skooterilla vaarallisesti liian lähellä ihmisiä. Kuvassa skootterin rekisterikilpi sumennettu ajajan yksityisyyden suojaamiseksi. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Toinen miiteissä puhuttava asia on roskaisuus, jonka Julia Koivuniemi ja Matti Teppo ovat myös pistäneet merkille. Lähtökohta entisillä aktiiveilla ja järjestäjillä on se, että sen minkä jaksaa miittiin kantaa, niin jaksaa kantaa myös pois.

– Sama homma kuin melussa eli tässä jälleen jotkut pilaavat kaikkien mainetta. Joku ne roskat kuitenkin joutuu korjaamaan sieltä pois, Teppo mainitsee.

Miittien entinen järjestäjä Topias kiteyttää tärkeintä olevan se, että ei aiheuta tahallaan ylimääräistä pahennusta kenellekään.

– Tätä toimintaa voi harjoittaa niin, että tästä ei aiheudu ylimääräistä haittaa tai vaivaa kenellekään, jos jokainen vain sisäistäisi tämän.

Evästauko ja toive kaupungin suuntaan

Yhdeksän jälkeen osallistujat lähtevät hakemaan evästä. Prisman parkkipaikalla nuoret viettävät aikaa luukuttamalla musiikkia, mutta yleinen meininki on rauhallisempaa. Musiikki ei myöskään soi häiritsevän kovaa.

Topias, Teppo ja Koivuniemi toivovat, että kaupungin ja virkavallan kanssa löytyisi yhteinen sävel. Onko se sitten moposuora tai erikseen tälle harrastukselle varattu alue, vaatii keskusteluja. Nuoret ovat niihin kuitenkin valmiita.

– Tästä matka jatkuu taas seuraavaan paikkaan. Katsotaan nyt, että mihin asti tässä ollaan tänään mukana, Teppo pohtii auton ratin takaa.

Mopomiitti jatkui Rovaniemellä iltaan ja osalla yöhön asti.

Voiko mopomiiteillä mielestäsi olla positiivisia vaikutuksia? Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan kello 23 saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *