• 25 toukokuun, 2023

Matias Ekman elää irtolaisena, koska asuntopula pakottaa tunturikeskusten työntekijät vuokralle vapaa-ajan asuntoihin


Lapin matkailukeskusten asuntopula on pahentunut. Petipaikkoja riittää, mutta ne on tarkoitettu turisteille. Rakentamisen hinnan nousu vähentää mahdollisuuksia rakentaa halpaa vuokra-asumista.

Urheiluvälineitä myyvä Matias Ekman kutsuu itseään irtolaiseksi, sillä hän ei saa vaihdettua osoitetta vapaa-ajan asuntoon, jonka hän on vuokrannut. Levillä muita vuokra-asuntoja ei juuri ole tarjolla.

Lapin hiihtokeskusten asuntopula on kasvanut entisestään.

Visit Ylläksen toimitusjohtaja Kati Vehmas kertoo, että korona-aika sekoitti tilannetta. Tuolloin useat työntekijät lähtivät matkailualalta, kun rajoitukset iskivät. Uusille työntekijöille vuokra-asuntojen löytäminen on ollut entistä vaikeampaa.

Myös Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen toteaa, että asuntopula on tullut ”entistä näkyvämmäksi”. Nykyään kausityöntekijät kaipaavat aiempaa enemmän omaa rauhaa.

– Aikaisemmin asuttiin paljon jaetuissa asunnoissa, mutta nyt toiveena on oma asunto, Satu Pesonen sanoo.

Nykyäänkin kimppakämpät ovat tosin monille ainoa vaihtoehto. Usein kämppikset saattavat myös vaihtua kesken kauden, kun työntekijöitä menee ja tulee. Osa kausityöntekijöistä joutuu jakamaan myös huoneen toisen asukkaan kanssa.

Työntekijät tarvitsevat samaan aikaan asuntoja kuin matkailijat, mutta suurin osa rakennuksista on tarkoitettu vapaa-ajan asunnoiksi sekä lyhytaikaisvuokrausta eli turistien majoittamista varten. Toisaalta kausityöntekijöistä ei olisi mahdollistakaan saada vakituisia vuokralaisia.

Asuntopula ei koske vain kausityöntekijöitä

Levin Eturinteet keväällä ilmasta kuvattuna.

Tunturikeskukset ovat jo vuosikymmenten ajan pyrkineet pidentämään matkailukautta, mutta toukokuun loppupuolella on hiirenhiljaista. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Levillä töitä ympäri vuoden tekevä Matias Ekman joutui tänä keväänä etsimään uutta asuntoa eron vuoksi.

Hän kertoo saaneensa paljon asuntotarjouksia, mutta suurin osa vuokrasopimuksista olisi kestänyt vain syksyyn saakka. Hän onnistui saamaan vuokrasopimuksen marraskuuhun saakka, mutta talven asuinpaikka on vielä auki.

Intersportissa työskentelevä Ekman on myös asunnoton tai ”irtolainen”. Hänen asuntonsa on lomahuoneisto, jonne ei ole mahdollista saada virallista osoitetta. Sen puuttuminen vaikeuttaa yritysten kanssa asiointia esimerkiksi luottotietoja tarkistettaessa. Lisäksi aina lomahuoneistoissa ei ole postilaatikkoa, joten postin saamiseksi voi tarvita erityisjärjestelyjä.

Ylläkselläkin asunut Ekman ihmettelee tunturikeskusten asuntopulaa.

– Ei ajatella, että minne majoitetaan työntekijät, jotka mahdollistavat tämän keskuksen kasvamisen, Ekman sanoo.

Kunnat ovat heränneet asuntopulaan

Asuntopulaa Lapissa on ainakin Kittilässä, Kolarissa, Muoniossa, Sodankylässä, Inarissa, Utsjoella ja Enontekiöllä.

Edullisten vuokra-asuntojen rakennuttamista vaikeuttaa rakennuskustannusten nousu ja rahoituksen puute, kertoo Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk). Esimerkiksi yleishyödyllistä rakentamista mahdollistavaa valtion Ara-rahoitusta on rakennuttajien vaikea saada.

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala.

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajalan (kesk.) mukaan uusien kunnan vuokra-asuntojen rakennuttaminen nostaisi vuokria myös nykyisissä kunnan asunnoissa, jotta rakennuskustannukset saataisiin katettua. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapin kunnat ovat pyrkineet helpottamaan asuntopulaa. Sodankylässä kunnanvaltuusto kaavoitti ympärivuotiseen asumiseen asuntoja. Muoniossa kunta on perustanut vuokra-asuntojen välittämistä varten Facebook-ryhmän. Kittilässä kunta on itse päättänyt hakea Ara-rahoitusta.

Kunnat ovat alkaneet myös tehdä yhteistyötä. Muonion kunnan vetämässä esiselvityshankkeessa on tarkoitus muun muassa tuottaa tietoa alueen elinvoimaisuudesta mahdollisille rahoittajille.

Toisaalta asuntopula on myös hyvä merkki aikana, jolloin pienet kunnat kamppailevat saadakseen asukkaita.

– Kyllähän tämä on positiivinen ongelma, asuntojen ja päiväkotienkin suhteen, päiväkoti- ja koulupaikat ovat täynnä keväällä aina Sirkassa, Pekka Rajala sanoo.

Esimerkkitapaus: 2 000 euron viikkovuokra

Levin keskustaa keväällä ilmasta kuvattuna.

Sirkan kylässä, jossa Levi sijaitsee, on hiljaista. Silti uuteen talvisesonkiin aletaan jo valmistautua tekemällä rekrytointeja. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rakennuksia tunturikeskuksissa riittää.

Esimerkiksi Levillä vuodepaikkoja on noin 25 000. Vertailun vuoksi Kittilän kunnassa, jossa Levikin sijaitsee, oli viime vuoden lopussa 6 629 asukasta

Varsinaista pitkäaikaista vuokrausta on hyvin vähän, ja vuokrat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi Levin keskustan lähellä 80 neliön alppitaloasuntoa vuokrataan 750 euron kuukausivuokralla, mutta vain touko-marraskuuksi.

Sesongin ajaksi vuokra olisi 2000 euroa viikossa, mutta koko vuoden vuokra puolestaan on 1650 euroa kuukaudessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 26.5. klo 23 saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *