• 21 kesäkuun, 2023

”Lopullisen laskun kirjoittaa urheiluseura tai liikunta-alan yrittäjä”


Olympiakomitea ottaa kantaa hallitusohjelmaan. Hallituksen tarkoituksena on kääntää liikkuminen kasvuun, mutta samalla arvonlisäveroa korotetaan.

Illia Pylypenko, toisen jalkansa menettänyt Ukrainalaissotilas treenaa kuntosalilla.

Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Suomen Olympiakomitea on huolissaan liikuntapalveluiden arvonlisäveron nostamisesta neljällä prosenttiyksiköllä 14 prosenttiin. Olympiakomitean tiedotteen mukaan hallitusohjelma on ristiriitainen.

Hallitus käynnistää Suomi Liikkeelle -ohjelman, jonka tarkoituksena on kääntää liikkuminen kasvuun jokaisessa ikäryhmässä. Olympiakomitean mukaan suomalaisten liikunnallista elämäntapaa ja toimintakykyä edistävä Suomi Liikkeelle -ohjelma on merkittävä edistysaskel liikkumattomuuskriisin ratkaisemisessa.

Samalla kuitenkin liikuntapalveluiden arvonlisäveron nostaminen iskee liikunnan ja urheilun edistämiseen aikana, jolloin liikunta-ala on osin edelleen vasta toipumassa koronapandemiasta ja kärsii myös korkeasta inflaatiosta.

Olympiakomitean mukaan liikuntapalveluiden arvonlisäveron nostaminen huolestuttaa urheiluyhteisöä sekä alan yrittäjiä ja aiheuttaa kustannuksia niin liikkujille, urheiluseuroille kuin liikunta-alan yrityksille ja se vesittää hallituksen tavoitetta liikuttaa yhä useampaa suomalaista.

– Seurat ovat kertoneet jopa 30 % kasvusta majoitus-, matkustus-, ruokailu- sekä kilpailu- ja leiritoiminnan kuluissa. Liikuntatilojen vuokrien korotukset siirtyvät edelleen seurojen kautta harrastusmaksuihin ja siten kotitalouksien maksettaviksi. Pelkään, että pahimmillaan tämä eriarvoistaa entisestään perheiden mahdollisuuksia harrastaa ja eniten kärsivät ne, joilla on ollut jo vanhastaan vaikeuksia suoriutua maksuista, Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla toteaa.

– Tärkeää on, että verotukseen liittyvä arviointi ja valmistelu tehdään mahdollisimman pian ja liikunnanverotusta kevennetään. Lopullisen laskun liikkujalle kirjoittaa urheiluseura tai liikunta-alan yrittäjä, Tulla jatkaa.

Hallituskauden loppua kohti kasvavat leikkaukset opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin romuttavat Olympiakomitean mukaan eduskuntapuolueiden viime vuonna solmiman sovun liikunnan, kulttuurin, sote-järjestöjen ja tieteen rahoituksesta. Liikuntabudjetilla rahoitetaan mm. liikuntapaikkarakentamista, liikuntajärjestöjen tuki- ja neuvontapalveluita, seuratukea ja huippu-urheilua sekä vastuullisuustyötä, joka on myös kirjattuna ohjelmaan.

– Liikunnasta ja urheilusta ei tule leikata, jotta hallitusohjelman hyviin tavoitteisiin suomalaisten liikkeen lisäämiseksi päästäisiin, päättää Tulla.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *