• 23 huhtikuun, 2023

Kateelliset Ylilauta-keskustelijat käräyttävät Onlyfans-esiintyjiä verottajalle, sanoo seksiä netissä myyvä Minttu, 29


Minttu, 29, aloitti camgirlinä viisi vuotta sitten. Pian mukaan tuli perinteinen seksityö ja pari vuotta sitten myös Onlyfans-sisällöntuotanto.

Camgirlin ja Onlyfans-esiintyjän tulot tulevat verkkopalvelualustoilta. Perinteisessä seksityössä asiakas voi maksaa tilisiirrolla tai käteisellä.

Minttu kertoo hoitaneensa veronsa aina säntillisesti. Uran alkuvaiheessa hänen ammattinsa herätti verottajassa hämmennystä.

– Ei kävisi mielessäkään, etten ilmoittaisi tuloja. Kun ensimmäisinä vuosina soittelin verotoimistoon, eivät he osanneet sanoa, mihin ruutuun tuloni rastitan. Minua ohjattiin aina yhdestä numerosta seuraavaan.

Verottaja kertoi maanantaina, että 70 prosenttia Onlyfans-alustan kautta tuloja saaneista jätti vuonna 2021 tuloja ilmoittamatta.

Verohallinto valvoo tänä vuonna erityisesti sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen kautta saatuja tuloja. Verohallinnon riskivastaavan Kari Torssosen mukaan verottaja on saanut pyynnöstä tiedon kaikista Onlyfans-alustan suomalaisille maksamista korvauksista.

Minttu kertoo videolla, että verottaja on ollut myös pihalla siitä, miten seksityöstä tulojaan ilmoittavaan pitäisi suhtautua.

Minttu ei halua julki tarkkoja tulojaan, mutta sanoo tienaavansa enemmän kuin keskituloinen suomalainen. Minttu tekee toistaiseksi hommia tuloverokortilla. Hän päivittää muutaman kerran vuodessa arviota tuloistaan Omavero-palvelussa.

Moni sisällöntuottaja ei tiedä, miten veroja ilmoitetaan

Mintun mukaan monet sisällöntuottajat eivät myöskään tiedä, miten veroasiat pitäisi hoitaa.

– Kaikki ovat creatorien (sisällöntuottajien) keskusteluryhmissä aivan pihalla. Moni ajattelee, että tämä ei ole oikeaa työtä, ja siksi verojakaan ei kuulu maksaa. Saan tasaisin väliajoin avunpyyntöjä ja olen muutamia neuvonutkin veroasioissa.

Nainen katsoo itseään peilissä ja laittaa maskaraa.

Minttu kertoo, että on lapsesta asti halunnut alalle. Hän alkoi esiintyä web-kameralle entisen poikaystävän kehotuksesta. Kuva: Teemu Kuusimurto

Myös toinen Ylen haastattelema Onlyfans-esiintyjä Erika Helin kertoo, etteivät alan ihmiset tunne verottajan käytäntöjä.

– Varsinkin nuoremmilla ei välttämättä ole tietoa miten tulot ja verot ilmoitetaan, kun ollaan palkkatyössä totuttu siihen, että työnantaja hoitaa nämä asiat.

Myös Helin kertoo tienaavansa paljon keskituloista suomalaista enemmän. Hän asuu Maltalla ja maksaa veronsa sinne.

Nainen valmistautuu ottamaan selfieitä kotistudiollaan.

Alkuun Minttu esiintyi vain ulkomaisille asiakkaille. Nyt valtaosa hänen Onlyfans-asiakkaistaan on suomalaisia. Kuva: Teemu Kuusimurto

Verottaja edellyttää, että kaikki vaikuttamisen, tubettamisen, bloggaamisen ja muun sisällöntuotannon ansiosta saadut tulot, ilmaistuotteet ja poikkeukselliset alennukset pitäisi ilmoittaa.

Onlyfansin käyttäjät maksavat kuluttamastaan sisällöstä Onlyfansille esiintyjän määrittämän palkkion. Alusta nappaa siitä provision ja maksaa loput esiintyjälle. Alusta huolehtii, että tuloista tilitetään arvonlisävero.

Minttu arvioi, että veroilmoituksen laiminlyöneistä valtaosa on tehnyt Onlyfansissa vain vähän tuloja.

– Tässä joukossa suurin osa on vain niitä, jotka ovat luoneet tilin, ja lopulta eivät ole alkaneet tehdä tätä työkseen.

Verohallinto kertoo, että vuonna 2021 Onlyfansilla tuloja saaneista puolella niitä oli alle tuhat euroa vuodessa.

Nainen istuu tietokoneella huoneessa, jossa on studiovaloja ja kirjahylly täynnä seksileluja.

Työajat vaihtelevat paljon. Yleensä Minttu kuvaa sisältöä varastoon parin päivän rupeamissa. Muulloin hän editoi, tekee markkinointia ja ottaa yksityisasiakkaita. Kuva: Teemu Kuusimurto

Ilmiantojen takana lienee Ylilaudan käyttäjiä

Verohallinnon Kari Torssonen sanoo, että verottaja on saanut paljon ilmiantoja Onlyfans-sisällöntuottajien maksamattomista veroista.

Minttu on myös kuullut ilmiannoista sisällönluojien keskusteluryhmissä.

– Ylilaudan käyttäjät ilmiantavat Onlyfansin sisällöntuottajia verottajalle. Se on suomalaista kateutta, Minttu sanoo.

Ylilauta on anonyymi keskustelu- ja kuvafoorumi, joka tunnetaan vihapuheesta (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi naisia ja vähemmistöjä kohtaan.

Myös Erika Helin vahvistaa asian.

– Väitän, että tähän ilmiöön liittyy kateus, katkeruus ja jopa naisviha. Halutaan aiheuttaa toiselle ongelmia, koska ei hyväksytä tämän valintaa olla Onlyfansissa.

Nainen käyttää puhelinta ruokapöydän ääressä istuen.

Mintun Misshornygirl-tilin kuukausitilaus maksaa 15 dollaria. Alusta ottaa siitä kolmen dollarin provision. Kuva: Teemu Kuusimurto

Moni tekee Onlyfansia yrittäjänä. Esimerkiksi Marianne Kallio perusti Onlyfans-toimintaansa varten yrityksen.

– Aloitin Onlyfansissa joulukuussa 2020. Tein silloin henkilökohtaisella verotuksella ja hoidin verot sen mukaisesti. Jo parin kuukauden kuluttua siirryin yrittäjäksi.

Kallion liikevaihto tilikaudella 2021 oli 86 000 euroa.

Myös Minttu haluaisi perustaa osakeyhtiön. Hän kuitenkin ajattelee sen edellyttävän liiketoiminnan kasvattamista ja yrityksen taloudenhoitoon perehtymistä.

Minttu haluaa ammattinsa vuoksi suojella yksityisyyttään, ja esiintyy siksi jutussa vain etunimellään.

Voit keskustella aiheestra 24.4. klo 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *