- 27 maaliskuun, 2023
Huuhkajat raastoi massiivisen voiton, mutta pelaamisessa oli paljon paniikkia – asiantuntija löysi kolme hyvää asiaa sekä kentän kuninkaan
Suomen miesten jalkapallomaajoukkue nappasi sunnuntai-iltana Belfastista massiivisen tärkeän EM-karsintojen avausvoittonsa. Suomi oli hävinnyt Windsor Parkilla 1984 MM-karsinnoissa, 1998 EM-karsinnoissa ja 2015 EM-karsinnoissa.
Suomen keskikentällä raatanut Rasmus Schüller huomauttikin haastattelussa, ettei historian ensimmäinen karsintavoitto Pohjois-Irlannin vieraana todellakaan ollut ”normipäivä toimistolla”.
Suomen lohkossa pelataan oletetusti paljon ristiin. Suomi (56.), Pohjois-Irlanti (59.) ja Slovenia (62.) ovat hyvin lähekkäin Fifan rankingissakin. Kazakstan (115.) teki sunnuntaina jättipaukun nousemalla 0–2-tappioasemasta 3–2-voittoon Tanskaa (18.) vastaan.
Lue lisää: Astanan ihme! Kazakstan nousi kahden maalin takaa ja kaatoi EM-lohkosuosikki Tanskan – asiantuntijan mukaan Tanskan tappio sopii Suomelle
Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas muistutti usein kuullusta lähtökohdasta, että kotona voitetaan ja vieraissa ei ainakaan saa hävitä päävastustajille.
– Nyt kun Huuhkajat onnistui ottamaan kolme pistettä yhdeltä päävastustajalta vieraissa, se on todella iso etu jatkoon.
Pohjois-Irlanti-voitto tuli vaikeimman kautta. Ottelu oli täynnä taistelua, sekasortoa ja paniikkiakin. Aloitetaan kuitenkin positiivisista asioista, joista merkittävimmät Kunnas jakoi kolmeksi pointiksi.
1. Rasmus Schüller
Seuratasolla ruotsalaista Djurgårdenia edustava Rasmus Schüller pelasi loistavan ottelun. Hän oli sivussa Tanska-pelistä flunssan takia. Silloin asiantuntija Kunnas totesi, ettei Suomen peli kaatunut Schüllerin poissaoloon tai Kaan Kairisen esitykseen keskikentällä.
Nyt Schüller kuitenkin osoitti jälleen arvonsa Huuhkajien keskikentän ytimessä. Palloliiton viestintäasiantuntija Roni Raunola twiittasi (siirryt toiseen palveluun), että Schüller otti Pohjois-Irlantia vastaan kymmenen katkoa, voitti kymmenen kaksinkamppailua ja jakoi kahdeksan onnistunutta syöttöä viimeiselle hyökkäyskolmannekselle.
– Schüller oli selvästi kentän paras pelaaja ja toi paljon lisää Huuhkajien pelaamiseen. Ensinnäkin se, miten iso hänen merkityksensä on puolustussuuuntaan. Schüller pystyy puolustamaan isoa aluetta, voittamaan kaksinkamppailuja ja lukemaan vastustajan syöttöjä, jotta saa aikaan syötönkatkoja.
– Schüller on toisaalta Suomen pelissä se, joka osaa rytmittää ja rauhoittaa pallollista tekemistä.
2. Voiton puolustaminen
Suomen pelin pahin ”paniikkivaihe” nähtiin toisen jakson alussa. Sitä kesti ainakin 70. minuutille saakka.
Lopussa Suomi kuitenkin puolusti vahvasti. Esimerkiksi erotuomarin antamalla peräti seitsemän minuutin lisäajalla Pohjois-Irlanti ei saanut maalitilanteita aikaan.
– Se koostui siitä, miten hyvin Suomi hoiti puolustamisen matalassa blokissa ja pystyi myös pitämään palloa hetkittäin lopussa, Kunnas tiivisti.
3. Tilanteenvaihtouhka
Asiantuntija Kunnaksen mielestä Suomen vastaiskupelaaminen on kehittynyt. Jo Tanska-ottelussa siitä saatiin viitteitä, mutta silloin päävalmentaja Markku Kanervakin kritisoi suomalaispelaajien heikkoja viimeisiä ratkaisuja, joihin hyökkäykset tyrehtyivät.
Samasta oli viitteitä Pohjois-Irlantia vastaan.
– Huuhkajilla on tilanteenvaihtouhkaa ja selvät toiminnot, että Suomi voisi olla vaarallinen. Viimeiset syötöt ja ratkaisut vain olivat heikkoja. Minussa herättää kuitenkin toivoa se, että on nähtävissä, mitä vastahyökkäyksissä voisi tapahtua. Se on helpompi kääntää hyväksi kuin se, että ei näkyisi mitään, Kunnas pohdiskeli.
Positiiviseksi anniksi on nostettava vielä Kanervan tekemät vaihdot. Esimerkiksi HJK:n 20-vuotias Matti Peltola joutui kovaan paikkaan. Hänet vaihdettiin vasemmaksi pakiksi Richard Jensenin tilalle 52. minuutilla. A-maaottelu oli Peltolalle uran toinen, ja ensimmäinen karsinnoissa.
Peltola ei ole koulutukseltaan edes laitapakki, vaan keskikentän pelaaja. HJK:ssa hän on pelannut myös topparina.
– Kaikki pelaajat, jotka tulivat vaihdosta, onnistuivat oikein mukiinmenevästi, Kunnas huomautti.
– Peltolalta todella tiukkaan paikkaan hyvä onnistuminen. Etenkin puolustussuuntaan, mutta hän pystyi myös rauhoittamaan peliä hyökkäyssuuntaan.
Pyry Soiri tuli kentälle 70. minuutilla ja oli keskikentän vasemmalla laidalla paljon pallossa, kunnes pelasi ottelun lopun oikeana laitapakkina. Marcus Forss korvasi Teemu Pukin 70. minuutilla, eikä saanut paljoa palloa, mutta häiritsi aggressiivisella prässillään Pohjois-Irlannin avaamista.
”On paniikinomaisia tunnelmia”
Positiivisten asioiden listaamisen jälkeen on selvää, että Huuhkajat ei todellakaan esittänyt parastaan. Pelissä oli paljon ongelmia sekä ylöspäin että alaspäin.
Ottelun tauolla Kunnas toivoi, että Suomi ei lähtisi mukaan kaaokseen. Jo avausjaksolla mentiin paljon päästä päähän, eikä Suomi onnistunut prässissään. Tällöin Pohjois-Irlanti pääsi keskittämään paljon, ja se tiedettiin joukkueen vahvuudeksi.
– Suomella olisi kaikki eväät ottaa pallonhallinta isommin ja puolustaa pallon kanssa, estää vastahyökkäyksiä ja antaa Pohjois-Irlannille vähemmän aikaa pallon kanssa, Kunnas sanoi tauolla.
Toinen jakso alkoi kuitenkin täysin Pohjois-Irlannin merkeissä. 56. minuutilla Josh Magennisin volleyveto huippupaikasta viuhui yli. 62. minuutilla vaarallinen keskitys pomppasi Leo Väisäsen jalasta oman maalin yli. Seuranneesta kulmapotkusta Dion Charles laukoi pallon maaliin, mutta otti Huuhkajien onneksi sitä ennen pallon kädellään haltuun.
Tuossa vaiheessa Kunnas totesi, että ”nyt on paniikinomaisia tunnelmia”.
1. Hyökkäämisen haasteet
Suomi ei pystynyt rauhoittamaan peliä pitämällä palloa. Siksi Pohjois-Irlanti pääsi syytämään korkeaa palloa Suomen puolustuslinjaan liian usein. Suomi luopui pallosta todella helposti, kun Pohjois-Irlanti antoi vähänkin painetta.
– Hyökkäämisessä oli isoja hankaluuksia sekä etenemisessä että maalintekopaikan luomisessa. Etäisyydet pelaajien välillä olivat isot niin leveys- kuin pituussuunnassa, ja sen takia pallon liikuttelu hankalaa. Peli meni helposti pystysuunnan pelaamiseksi. Kun etäisyydet kasvoivat isoiksi, kenttätasapaino oli huono, mikä taas aiheutti vastustajalle vaarallisempia vastaiskuja.
2. Puolustamisen haasteet
– Pohjois-Irlanti oli heikko. Siksi he eivät saaneet enempää aikaan. Se ei ollut Suomen hyvyyttä. Boksissa oli edelleen ongelmia sijoittumisessa ja kakkospallojen voittamisessa. Tämä on iso asia kesäkuun pelejä ajatellen, toisti Kunnas saman ongelmakohdan, joka oli silmiinpistävä Tanska-tappiossa.
Hyökkäämisen ongelmat aiheuttivat toisen jakson paniikin, mutta Kunnaksen mukaan myös Suomen puolustusmuodossa oli ongelmia. Pohjois-Irlanti pääse etenemään liian helposti.
– Vaikka boksin puolustaminen on heikkoa, se ei ole ainoa syy ongelmiin. Suomen pitäisi pystyä estämään vastustajan etenemistä aiemmin, ettei vastustaja saisi ylipäätään niin paljoa paikkoja.